Ұлттық гастрономия

Бешбармақ

Қазақстандағы мерекенің визит карточкасы-бешбармақ. Бұл пісірілген қой етінен, сорпадан және қамырдан тұратын өте ежелгі тағам. Аудармада "бешбармақ ""бес саусақ" дегенді білдіреді, өйткені олар оны қолдарымен жейді. Бешбармаққа қызмет етудің қызықты дәстүрлері: жеке табаққа салынған қой басын ең құрметті қонаққа кесу тапсырылады. Құлақ үйленбеген еркектерге, таңдай үйленбеген қыздарға беріледі. Басқа бөліктер қалған қонақтарға арналған.

Қуырдақ

Қазақ нұсқасында (қуырдақ) әдетте ливер (бүйрек, бауыр, кесілген өкпе, жүрек, көкбауыр) қолданылады. Қазіргі ас үйде тағамға көбірек көлем беру үшін көкөністер — картоп, сәбіз, асқабақ жиі қосылады. Кейде құс еті мен қазы қосылады. Алдымен ішкі өнімдер қуырылады, ал жартылай дайын болған кезде картоп қосылады және бұқтырылады, көбінесе текшелерге кесіледі. Дайын тағамда өте қалың сорпа қалуы мүмкін.

Бауырсақ

Әдетте, ол қазанда терең қуыру арқылы жасалған ұсақ пончиктер (гауһар немесе дөңгелек) түріндегі ашытылмаған немесе ашытылған қамырдан дайындалады. Сондай-ақ, сүзбе бауырсақ рецептері бар. Ол әдетте қосымша ретінде беріледі, мысалы, сорпаға немесе шайға (татарларда тек шайға, ұйғырларда атканчай шай сусынына).

Бауырсақ-мерекелік дастарханның ажырамас атрибуты. Үйлену рәсімдерінде маңызды рөл атқарады

Қазы

Шұжық жасалмайтын ас үй жоқ. Қазақтарда бұл жылқы етінен жасалған шұжық, нағыз деликатес. Олар оны қарапайым түрде дайындайды: жылқының ішегін қабырғалардан майлы жылқы етімен толтырыңыз, оларды дәмдеуіштер мен дәмдеуіштермен майлаңыз. Кейде қабырға формасы үшін ішекке толығымен орналастырылады. Қазы қайнатылған, шикі ысталған,кептірілген. Бұл қазақ мерекелерінде және үйлену тойларында таптырмас тағам. Бір қызығы, сою алдында жылқы ұзақ уақыт бордақыланып, дәстүр бойынша қыста сойылады.

Қымыз

Бие сүтінен жасалған ашытылған сүт сусыны болгар және ацидофильді сүт қышқылы таяқшалары мен ашытқылардың көмегімен сүт қышқылы мен алкогольді ашыту нәтижесінде алынады. Сусын көбікті, ақшыл түсті, дәмі қышқыл-тәтті.

Ашытуға, ұзақтығына және жағдайына байланысты қымыз әр түрлі болады. Қымыз өте қою, құрамында алкоголь мөлшері жоғары, ол мас болып, адамды мүйізді-Құлмақты күйге келтіреді. Қымыз, керісінше, аздап ашытылған саумал бар. Бұл балалар мен қарттарға емдік-профилактикалық дәрі ретінде ұсынылады.

Шұбат

Түйе сүтінен жасалған ашытылған сүт сусыны. Қазақтардың дәстүрлі сусыны. Қазақстанда сусын жазда тұтынылады. Қымыз-мен салыстырғанда шұбат майлылығы жоғары (8% дейін). Сақтау талаптарына байланысты ол дерлік экспортталмайды. Ашытылған кілегей де сусынның бетінен жиналады. Жаңа түйе сүті ағаш ваннаға құйылады, алдымен ашытқыны құйып, содан кейін қақпақты байлап немесе тығындап, содан кейін бір күн қышқылдыққа қалдырады. Шұбат, қымыз сияқты, шайқалмайды, бірақ қызмет етер алдында жақсылап араластырылады. Шұбат қымызғ қарағанда қалың және ақ түсті.

Айран

Ашытылған сүтті сусынның бір түрі. Айран сүтті ашыту арқылы жасалады, ол Орта ғасырларда ер-тоқымға байланған былғары бурдюкке құйылады, ал қазіргі нұсқада ашытқы қосылғаннан кейін сүт жылы жерге қойылады. Аштықты қанағаттандыру үшін айран тамақ ретінде пайдаланылады, ал шөлді қандыру үшін оны сумен немесе қымыз немесе жай сүтпен араластырады. Сонымен қатар, өнеркәсіптік өндірістегі айран дәстүрлі (бурдюкте) немесе "үйде" (үйде) дайындалған айранға қарағанда біршама сұйық консистенцияға ие. Айраннан сарысуды кетіру арқылы тарылту өнімі де шығарылады. Сузбе 321-ден, өз кезегінде, тұз қосып, көлеңкеде кептіру арқылы кұрт жасалады.

Кұрт

Құртты Орталық Азияның көшпелі халықтары ойлап тапқан. Әдетте өрік тәрізді немесе кішірек ақ шарлар (кейде тегістелген), кейде алақанға қысу арқылы цилиндр түрінде жасалады.

Тұздалған кептірілген, шарлар немесе цилиндрлер түрінде, алақанға қысылған және кейде қысу іздерін сақтайды.

Қайнатылған және кептірілген. Масса екі-үш сағат бойы қайнатылады, содан кейін шарлар немесе цилиндрлер түрінде оралады, содан кейін олар күн астында кептіріледі.

Пісірілген паста тәрізді. Мұндай кұрт сорпаға қосылады.

Айта кету керек, кептірілген куртты сорпаға да қосуға болады, бірақ бұл жағдайда ол суда немесе сорпада алдын ала жұмсартылады.

Қазақтар майлы ет сорпаларына қышқыл құртты жиі қосады.

Кұрт қой, ешкі немесе сиыр сүтінен дайындалады.

Сүт ашытылған. Алынған катык мата қапшығына салынып, сарысуды айдау үшін көлеңкеде бірнеше күн ілінеді. Осылайша алынған тарылуға тұз және қызыл бұрыш қосылады. Шамамен жаңғақ мөлшеріндегі шарлар оралып, бірнеше күн бойы дәкемен жабылған қатты күйге дейін кептіріледі. Кенеп қапшықтарда құрғақ желдетілетін жерде 1 айға дейін сақталады

Қайнатылған кұрт 2-3 сағат қайнатылған және сүзілген катыктан жасалады, оған тұз қосылмайды.

Қатық

Ол табиғи сүттен арнайы бактериялық дақылдармен ашыту арқылы жасалады. Катык йогуртының барлық басқа түрлерінен оны қайнатылған сүттен дайындаумен ерекшеленеді, бұл жоғары майлылықты қамтамасыз етеді. Ашыту алдында қайнаған кезде сүт көбінесе үштен біріне буланып кетеді. Ол 6-10 сағат бойы жылы (20-40 градус) шайқау мен араластырудан аулақ болады. Қызылша немесе шие жиі жанасады. Қазіргі заманғы өндірушілер дәстүрлі ғана емес, сонымен қатар майдың азаюын да ұсынады.

Сарысуды қатықтан шығарғаннан кейін сүзбе алынады.

Уыз

Қою, жабысқақ сұйықтық сары түсті, құрамында ақуыздар көп, олар негізінен сарысулық альбуминдермен ұсынылған. Уыз сүті сандық құрамы бойынша қалыпты жетілген сүттен айтарлықтай ерекшеленеді. Құрамында адам сүтімен салыстырғанда май, лактоза және су аз, алғашқы 3-7 күн, жануарларда босанғаннан кейінгі алғашқы 7-10 күн. Уыз сүтінде иммуноглобулиндер мен антитоксиндер бар, олар колостральды иммунитеттің қалыптасуын қамтамасыз етеді. Сондай-ақ, уыз сүті ас қорыту жолдарының қызметін қалыпқа келтіреді. Қазақтар уыз сүтін бөледі (қаз. уыз) үш түрге: қара уыз — төлдегеннен кейін бірден алынған сүт; сары уыз — төлдегеннен кейін алынған сүт; ақ уыз — төлдегеннен кейін бір тәуліктен кейін алынған сүт

Шелпек

Қазанда қуыру арқылы жасалған дәстүрлі шелпек үш негізгі түрге бөлінеді:

- қытырлақ;

- жұмсақ, бірақ майсыз;

- бір уақытта жұмсақ та әрі майлы;

Макаронның бір түрі (макарон), кәдімгі кеспеден ерекшеленеді, өйткені ол жұқа кеспеге кесілмейді, бірақ кеспе сияқты қайнатылған жұқа илектелген қамырдың парақтары.

Көктал

Көкөністермен ыстық ысталған балық. Қазақ тағамдары мен Орталық Азияның басқа халықтарының тағамы.

Дайындаудың ерекшелігі, қабыршақтары тазаланбай, балықтың өзі жотаның бойымен кесіліп, кітап сияқты ашылады, оны грильге сыртқы бөлігімен төсейді. Жіңішке кесілген көкөністерді (мысалы, пияз, қызанақ) ішкі, кеңейтілген бөлікке салып, майонезбен жағып, картопты толығымен балықтың айналасына салады. Темекі шегу үшін «коктальница» қолданылады, алма ағашының бұтақтары (немесе үгінділері) қолданылады.

Салмағы 3-5 кг болатын ірі балық жиі қолданылады, мысалы, тұқы және түрлі көкөністер: картоп, қызанақ, пияз.

Қазақ тілінен аударғанда "Көктал" сөзі — тал. Өткен уақытта балық талдың бұтақтарына төселген немесе байланған кезде ысталған. Балқаш, Зайсан, Іле, Ертіс, Орал өзендерінің жағасында тұратын қазақтар арасында кең таралған тағамдардың бірі болды. Қазақ тілінен аудармасы: "көк" — жасыл, "тал" — тал.

Бас-қарын

Арнайы қонақтарға арналған тағам. Бұл әдеттегіге жақсы балама болып саналады бешбармақ. Ол қойдың асқазанындағы қой етінен дайындалады. Өз атауын тағамның құрамдас бөліктерінің атауынан алады: Бас (бас) және асқазан (қарын). Ет пен алдын ала қайнатылған бас асқазанға салынып, бірнеше сағат бойы өз шырынында көмірмен пісіріледі. Пияз, болгар бұрышы және картоп қосуға болады. Мұндай бас-қарын 6 адамға жетеді.

Жент

Жент-кептірілген ұсақталған сүзбе, еріген сары май, қант, бал, мейіз, жаңғақтар және басқа да ингредиенттер қосылған тары жармасынан (қуырылған) дайындалатын қазақтың ұлттық мерекелік тағамы. Джент әдетте шаймен бірге беріледі. Ол бала туылғаннан кейін, шилде тойға (баланың туылуын тойлау), бесіктойға (баланың бесікке салынуын бірінші рет тойлау) және қырқынаншығарға (бала туылғаннан кейін қырық күн мерекелеу)орай дайындалады

Қазақтарға үйленгендер келесідей дайындалады: қуырылған тары шелегіне (қаз. контейнерлер) бір килограмм қант пен 3-4 килограмм сары май немесе еріген сары май қосыңыз, содан кейін алынған массаны араластырып, үстелге қызмет етіңіз. Ұлы Отан соғысы кезінде және соғыстан кейінгі жылдары жентті дайындаудың бұл әдісі кең таралды: апорт тары немесе жүгері дәнімен ерітіндіге араластырылып, апорт целлюлозасы ұсақталған дәнді сіңіргенге дейін итерілді. Алынған масса кептіріліп кесектерге кесілді

Тандыр-Нан

Дәстүрлі тандыр пешінде дайындалған дәстүрлі нан. Шелпектердің жалпы құрамы-бидай ұны, су, ашытқы, сүт, маргарин, күнжіт тұқымы, көкнәр.

Әдетте шаймен де, әртүрлі тағамдармен де жейді тандыр нанның көптеген түрлері бар, дайындау әдісіне, құрамына байланысты, сонымен қатар әр халықтың өзіндік дәстүрлері мен рецептері бар.

Ірімшік

Ірімшік-бұл сүзбе мен ірімшік тәрізді тағам, өте ежелгі рецепт. Ірімшік ешкі немесе қой сүтінен дайындалады, сондықтан ол ұзақ уақыт жұмсақ болып қалады. Ірімшікті дайындау үшін сіз шыдамды болуыңыз керек, өйткені ол ұзақ уақыт дайындалады және сары май сияқты арнайы ингредиенттер (көптеген пісіру нұсқалары бар). Ірімшік екі түрге бөлінеді: қызыл (қызыл) және Ақ (Ақ). Біріншісі ұзақ уақыт дайындалады және қызыл түске дейін қайнатылады, кептіріліп, май мен қаймақпен жейді. Мұндай ірімшік ұзақ уақыт сақталуы мүмкін. Ақ ірімшік жаңа піскен сүзбе дайындайды және ұзақ уақыт сақталмайды. Калориясына байланысты бұл балаларға өте пайдалы.

Наурыз көже

Қазақстанның ең көне тағамдарының бірі-Наурыз көже. Бұл Наурыз мерекесіне (22 наурыз) дайындалатын ерекше ұлттық тағам. Наурыз көже жыл бойы мол және толыққанды өмір сүру үшін көп тамақтануы керек деп саналады. Бұл тағамды дайындаудың әртүрлі нұсқалары бар және әр үй шаруасындағы әйел оны өзінше дайындайды. Міндетті талаптардың қатарында: тағамның жеті міндетті құрамдас бөлігі болуы керек: ет, ұн, су, тұз, тары, май және сүт – олар жеті өмірлік принципті білдіреді. Сондай-ақ адамға берілуі мүмкін ең жақсы игіліктерді бейнелейді. Тағы бір тағамды қышқыл сүт өнімімен дәмдеу керек.

Сірне

Сірне ет бұқтырмасына ұқсайды. Тағамның басты ерекшелігі-сірне дайындауда қолданылатын қой еті өте жұмсақ болуы керек. Сондықтан рецептте тек жас қозы қолданылады. Етті арнайы дәмдеуіштерде бір сағат маринадтаңыз, ұзақ уақыт сусыз және майсыз қайнатыңыз, ал бұқтырудың соңында көкөністер қосыңыз. Тағам дайын болған кезде ет соншалықты жұмсақ болады, тіпті шеміршек іс жүзінде желе тәрізді болады. Тағам көбінесе қазақ нанымен толықтырылады – бауырсақ.

Ұлпершек

Ұлпершек -әкелер қыздарына қонақ ретінде берген тағам. Бұл дегеніміз, ата-аналар қызын жақсы көреді және оны қонаққа күтеді.

Ол жылқының жүрегінен дайындалады, ол толтырылады, содан кейін ұн салынған сөмкеге салынып, бір айға қалдырылады. Осыдан кейін оны пісіруге болады.

Боламық

Бұл сүт қосылған қолмен өңделген тары ботқасы. Ежелгі уақытта ол босанатын әйелдер үшін арнайы дайындалған. Тары босанғаннан кейін тез қалпына келуге ықпал ететіні және гемоглобинді жоғарылататыны белгілі, мұндай ботқада кальций мен талшықтың жеткілікті мөлшері бар. Бұл емшек сүтімен емізетін жаңа туған ананың шектеулі диетасына тамаша қосымша.

Бұл тағамның құрамына ұн, сүт, май, өңделген тары шырыны, дәміне қарай қант пен тұз кіреді. Ұнды алтынға дейін майға қуырыңыз. Содан кейін сүт қосыңыз, 5 минуттан кейін тары. Бірақ ең бастысы, тары табиғи қолмен дайындалады.

Сырбаз

Сырба деп аталатын қуырдақ тек қана қымыз үстінде дайындалады. Бұл ашытылған сүт сусыны тағамға ерекше дәм береді және тәбетті арттыратын "аперитив" түрі болып саналады.

Көмбе

Комбе деп аталатын тағам өз атауын дәстүрлі пісіру әдісінен алады-оны жанып жатқан көмірге көму (қазақша"кімге" - "көму"). Бүгінде ол үлкен құмыраға ұқсайтын пеште дайындалады, онда тастар, көмір, отын төселеді, от жағылады, содан кейін қойдың аяғы немесе ұшаның басқа бөлігі көмірдің үстіне ілінеді. Екі сағат - және тағам дайын. Аспаздар аңыз бойынша, ата-бабалар мұндай тағамды ұзақ көшіп-қону кезінде дайындаған, ал олар өздері үшін емес! Егер біреу негізгі көшпенділіктен артта қалса, жолға асығып бара жатып, жылу ысырап болмас үшін қой уг жанып жатқан көмірге көміп, кешігіп келгендердің келуіне дайын болды.

Жаужүрек

Біздің ата-бабаларымыз еркектерге қой бауырын дайындаған, өйткені оның құрамында қорқыныш гормонын өндіруге ықпал ететін элемент бар. Балалар үшін қазақтар жаужүректі батыл әрі батыл етіп өсіруге дайындады.Қойдың бауырында миокард инфарктісінің алдын алуға көмектесетін гепарин бар. Қазіргі жағдайда бұл тағамды қонақтарға ыстық тағамдар ретінде ұсынуға болады.

Балқаймақ

Бұл десерт барлық кәмпиттерден дәмді! Бал қаймақ, үйдегі ирис-әр түрлі атауға болады. Айтпақшы, ұлы композитор Құрманғазының "Балқаймақ"атты туындысы бар.

Жаңа піскен кілегей аздап бал мен ұн қосып, майға айналмас үшін қайнатылады. Нәтижесінде бәрі араласады және 10-15 минут отқа түседі. Кейбіреулер бүгінде торттарды сіңдіру үшін ұқсас рецептті қолданады. Ал көшпелі кезеңде балқаймақ гастрит пен жараға қарсы дәрі ретінде дайындалып, қызыл бұрыш қосып отырды.

Өрметөс

Күйеу баласы қонаққа келгенде, оған құрмет белгісі ретінде төс еті – өрметос ұсынылды. Енді қошқар кесілген кезде ішектер лақтырылады, ал жастықты сақтайтын коллаген, эластин бар. Өрметос-қанаттары жайылған құсқа ұқсайтын екі жағынан кесілген төс сүйегі, күйеу баласына жоғары ұшуды қалау түрі.

Мипалау

Миды ағаш ыдысқа салып, сүйек кемігін, ет кесектерін, тұзды, майлы сорпаны және сарымсақты қосу арқылы дайындалатын қой миының тағамы. Оны әдетте ең құрметті қонақтар мен ақсақалдарға ұсынады. Ми палау кәдімгі ет тағамына қарағанда қоректік.

Қаттама-нан

Қуырылған пияз қосылған табада пісірілген қабыршақты шелпек.

Жау бүйрек

Анасы ұлын жорыққа шығарып салғанда жаубүйрек дайындайтын.Бұл жануардың асқазанында пісірілген қой бауыры. Мұндай қабық бауырды ұзақ уақыт сақтап қалды, ал анасы ұлының аш екеніне алаңдамауы мүмкін

 

 

    Выделите опечатку и нажмите Ctrl + Enter, чтобы отправить сообщение об ошибке.